< p>

Gutenberg – de nieuwe editor

Sinds versie 5.0 van WordPress is er een nieuwe editor beschikbaar gekomen. Diverse thema makers zijn bezig om hun thema geschikt te maken voor Gutenberg. Deze versie van WordPress is in december 2018 gelanceerd, en zal vanzelf op elke WordPress website beschikbaar komen, aangezien de hoofdrelease van WordPress zich zelf automatisch update. Afhankelijk van wanneer jouw website gerealiseerd is, kan jouw huidige WordPress versie al heel snel op versie 5.0 en hoger over gaan, of dit duurt nog enkele weken. Goed is het om alvast voorbereid te zijn, vandaar dit artikel.

Wat is Gutenberg?

Gutenberg is een editor die binnen WordPress websites de oude editor vervangt. De editor bevat een nieuwe manier van werken in het aanmaken en wijzigen van pagina’s en berichten. Gutenberg werkt op basis van blokken, die je in je pagina of bericht plaatst. De oude manier van werken bestond uit het invoegen van elementen in je pagina, zoals een tekstblok, een afbeeldingselement, een video element, titles, shortcodes enzovoort. Deze manier van werken was redelijk complex en zorgde ervoor dat velen moeite hadden met het opmaken en invullen van pagina’s, waarbij deze elementen beschikbaar werden gesteld door een plugin als Visual Composter of een andere pagebuilder, zoals bijvoorbeeld WP Bakery Page Builder. De nieuwe manier van werken (Gutenberg) brengt hier verandering in en zorgt ervoor dat deze externe plugins een update hebben ondergaan, omdat deze vaak onderdeel zijn van het in gebruik zijnde website thema. De nieuwe editor is vergelijkbaar met het opmaken van een nieuwsbrief in Mailchimp, het populaire email marketing programma. Gutenberg heeft gevolgen voor vele WordPress websites gemaakt voor dec 2018.

Wat zijn WordPress thema’s en welk effect heeft de komst van Gutenberg?

WordPress thema’s zijn de lay-outs die je op je website in gebruik hebt. De tools die de huidige manier van bewerken en opmaken van pagina’s en berichten omvatten betreffen meestal Visual Composer en WP Bakery Page Builder. Deze tools (plugins) zijn veelal onderdeel van professionele WordPress thema’s. Deze plugins kennen een eigen software licentie, die niet automatisch wordt geupdate als onderdeel van het thema. Daarvoor dient het thema zelf te worden geupdate, zodat de betreffende plugins ook de laatste versie bevatten om Gutenberg te ondersteunen.

Wat betekent de komst van Gutenberg voor bestaande websites en voor nieuwe websites?

Bestaande websites:

Voor bestaande websites betekent dit dat het huidige thema dient te worden geupdate, voor zover het huidige thema ook Gutenberg ondersteunt. Gerenommeerde thema makers hebben inmiddels hun thema al van een update voorzien voor ondersteuning van de nieuwe editor. Eigenlijk is het een mooie gelegenheid om een nieuw jasje over je WordPress website te gieten, aangezien WordPress thema’s (zonder tussentijdse updates) een gemiddelde levensduur kennen van een laptop, dat wil zeggen, ongeveer 4 jaar. Daarna (na die 4 jaar) wordt het toch echt noodzaak om je thema te vervangen door een nieuwe, indien het thema zelf nooit wordt geupdate. Zie deze pagina’s voor meer over thema updates: thema updates en gratis scan thema.

Nieuwe websites:

Voor nieuwe websites (websites die vanaf januari 2019 worden gebouwd) is het goed en verstandig om bij de keuze van het thema alvast te zoeken naar een thema dat Gutenberg ondersteunt. Hoewel mag worden aangenomen dat de thema’s die vandaag de dag aangeboden worden al Gutenberg supported zijn, is het wel van belang om hier goed op te letten. GeniusApps helpt bij de keuze van het juiste thema, zodat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Tevens helpen we bij het vernieuwen van je huidige thema, wanneer deze dateert van voor december 2018.

Moet u over naar deze nieuwe Gutenberg editor?

Het korte antwoord daarop is: Ja. Wanneer u wilt dat uw website goed zal blijven werken met de komst van deze nieuwe editor, die in de komende weken automatisch op uw website meekomt met WordPress 5.0 (en hoger) dan is het van belang om met deze release mee te gaan, door uw huidige thema te laten updaten of te kiezen voor een thema dat Gutenberg compatibel is. Functionaliteiten in oude thema’s zullen namelijk omvallen, pagina’s en berichten zullen een vreemde weergave laten zien doordat deze niet overweg kunnen met Gutenberg. Kortom, websites die werken met een verouderd thema zullen hierdoor in de problemen komen. Gelukkig kunnen we preventieve maatregelen nemen en u helpen om over te gaan naar deze nieuwe, veilige en aldus WordPress: verbeterde manier van werken. Weet je niet goed hoe dit aan te pakken, of ben je voornemens of al bezig met een WordPress website? Neem dan snel contact op met ons.

Referende artikelen:

The New WordPress Editor: What You Need to Know about Gutenberg

Gutenberg on WordPress